Stress? Adakah anda calonnya?

Anda stress? kami ada cara memulihnya.. ok ini bukan iklan tv yang macam iklan anda guguran rambut.. serius, bukan.. dan ulang sekali lagi..bukan.. ok2.. back to the title. adakah anda stress?

mungkin diantara anda tidak perasan anda stress.. ataupun buat2 tak sedar yang anda stress.. mungkin?.. tanda2 anda stress ada banyak.. kalau ada mksudnya anda perlukan rawatan.. sebelum anda menganggu orang dengan terjerit dan buat kerja gila apabila terlalu stress.. ok,saya tahu saya dah mengarut..(er..hari guna kata ganti nama "saya" ye..tiba2 rasa nak bersopan..) so apa tanda2nya anda stress?

tanda-tanda..

  1. jantung anda berdegup laju(macam anda berjumpa dengan org yang anda kasihi masa mula2 berjumpa..macam tulah rasa degupnya..oh,seriusly saya tak pernah jumpa lelaki yang membuatkan jantung sy berdegup kencang..)
  2. gangguan tidur..(rasa sukar nak tido. pusing sana,pusing sini, tepuk bantal beratus-ratus kali walaupun bantal itu sudah gebu masih membuatkan anda tidak mampu tidur..atau.. anda sudah tido tapi rasa macam terlebih tidur tapi anda rasa anda letih sangat2 dan rasa tidak cukup tidur..)
  3. mengalami penyakit jantung..(dalam keadaan ini anda berada didalam keadaan stress yang teruk..so beware!)
  4. pengsan.. apabila stress sangat anda mampu pengsan..seriusly pernah berlaku pada saya..kerana terlalu stress..tapi waktu dah berlalu..:)
  5. moody..(tiba2 anda rasa nak lempang org walaupun org itu hanya menegur selipar anda tercabut..dan tiba rasa sedih tak semena-menenya..oh,bukan PMS ye..)
  6. risau benda yang tak sepatutnya anda risaukan..(yup,tiba2 anda risaukan kucing anda yang tiba2 tidak ada depan mata padahal kucing tersebut sedang lena tidur diatas katil anda)
  7. pemarah..(tiba2 anda nak marahkan semua orang..walaupun org tersebut hanya mengucapakan hai sahaja pada anda dan lori menjual tilam sambil menghon dan membunyikan sebutan "tilam,tilam, beli murah, tukar lama dapat baru"..dan anda merasakan hendak baling sahaja motor ke lori tilam tersebut..)
  8. rasa ditipu..(tiba2 rasa ditipu oleh orang yang xpenah menipu anda.. dan orang yang anda sayangi pun dianggap penipu..)
  9. tekanan jiwa..dimana anda sudah bermula bercakap2 bersendirian dan mula membayangkan bukan2..pada tahap ni anda dah teruk..)
  10. banyak lagi..tapi tak dapat nak senaraikan kerana malas nak menaip..
cara2 mengatasinya..
  1. dekatkan diri anda pada Tuhan..itu cara yang paling berkesan..
  2. keluar berseronok dengan sahabat2 anda..(i mean doing positif thing..jangan kuar g clubbing, merempit sampai x hingat,minum beer..bodohlah wat macam tu..doing something positif)
  3. pergi melancong..(love doing this when my stress come out..oh, tak semestinya kuar bercuti luar negara..bercuti balik kampung pung melancong jugak..)
  4. doing thing you like to do..(like playing game.. but jgn smpai x tido malam main ps3 hanya kerana nak lepas stress dan esok paginya anda tidak pergi ke kerja kerana mata dah tak mampu nak buka)
  5. keluar shopping..satu aktiviti melepaskan tekanan yang bahaya.. i mean berbahaya kepada sesiapa yang sedang kesempitan dihujung2 bulan..memang best shopping..but..bahaya! xpasal2 anda makan megi ataupun bee hun FAMA akhir2 bulan..)
  6. hug someone..(oi..oi.. i mean hug sama jantina ye..jangan nak mengatal hug dengan bf or bff .. i think u all matured to think about this rite?..tetiba jadi ustazah..huhuhu.. hug someone you love..like your bestfriend..kalo lelaki dengan lelaki..umm.. i think..xpayahlah..hug your mum! seriusly, i luv hug my mum when i sad..)
  7. luahkan kepada someone you can trust! it's works for me! saya selalu meluahkan masalah with mybestfriend sanah..oh,she always see me cry bagai nak gila..huhuhu..thanks sanah!)
  8. kaunseling.. kalau dah rasa stress sangat.. pergi kaunseling.. mungkin mereka boleh membantu..
  9. lastly.. don't forget to laugh! serius, ubat stress ialah gelak.. i mean sekarang nie duduk dalam bilik 4 orang..so selalu gelak dengan amy,mia n tini.. so when i start termenung..diaorang akan tegur.. n rasa x sempat nak berdreaming mengingati peristiwa dalam hidup saya[i will story about that in da next entry] laugh ok..but don't laugh alone.. it' weird..xpasal2 member xmo kawan sebab risau anda gelak sorang2.. seriusly, laugh is medicine for stress..
everyone have face the stress right..
sometimes stress it's good but sometimes it's not..
so make sure ambil langkah berjaga2 yup..
stress bukan boleh dipandang ringan..

P/s: belajar stress dalam OB .. so like to share with everyone..:)

Comments

Post a Comment