Review : Drama series : Stranger Things

Assalammualaikum...


Stranger things merupakan salah satu list drama series yang aku nak tengok. Sebab aku baca review drama ni memang tengah hot dan best. Tapi aku duk tangguh-tangguh tengok sebab aku penakut. Haha. So semalam aku tengok lah dengan En Husband sebab semua drama series yang best-best dah habis. So kena tunggu season baru. So semalam la kami start tengok. Dan semalam jugak lah habis tengok. Best tak best. Haha.









Stranger Things ni kisah dia bermula apabila seorang budak yang bernama Will hilang semasa perjalanan pulang ke rumah selepas dia lepak rumah kawan dia. Apabila dia start hilang mak, abang , polis dan kekawan dia duk cari dia. Mana pergi. Sebab Will ni budak baik. Kawan-kawan pun dengan budak baik. Kawan baik Will ni terdiri daripada tiga orang, Mike, Lucas dengan Dustin. Ketiga-tiga kawan baik Will ni pun pergilah cari Will ni. Sampai lah kat hutan ni dorang cari dan dorang terjumpa seorang budak perempuan yang berambut pendek macam jantan iaitu Eleven. 



Eleven atau El merupakan pelarian dari eksperimen di markas yang berdekatan dengan pekan yang Will ni duduk. Semasa bebudak ni jumpa El, El minta jangan beritahu sesiapa pasal dia. Sebab sebelum ni ada seorang tukang masak selamatkan dia kena bunuh bila call pihak berkuasa. El ni ada superpower dan mempunyai kait rapat dengan hantu/mahluk yang sembunyikan Will ni. El ni juga tahu kat mana Will ni dan boleh berhubung dengan Will ni. Mangsa makhluk ni bukan Will je. Ramai lagi. Cuma Will ni je yang terselamat.



Mak Will aka mak kepada budak yang hilang ni tak percaya anak dia lari rumah atau mati. Sebab dia tahu Will ni budak baik. Sebab dia dapat panggilan daripada Will. Setiap kali Will ni cuba bercakap dengan mak dia mesti telefon tu meletup. Ada waktu-waktu tertentu lampu kat rumah dia berkelip-kelip dan radio berbunyi. Radio tu berbunyi lagu kegemaran Will. Kira macam Will tu nak berhubung dengan mak dia. So mak dia beli lampu lip lap banyak-banyak untuk berhubung dengan anak dia Will tu. Will ni selamat cuma dia terperangkap dalam alam lain yang dia tak boleh keluar dan dia sedang melarikan diri daripada mahkluk yang bawak dia masuk ke alam tu. 

Nak tahu cerita selanjutnya, adakah Will selamat? Siapa Eleven? kena la tengok. Haha. Tak best semua cerita kan. Nanti tak ada kejutan kalau aku cerita semua. Itupun ada watak-watak yang aku tak cerita. Kang jadi panjang lak.

Cerita ni tak meleret-leret. Straight to the point. Pelakon da boom. Lagi-lagi watak Eleven. Pelakon watak Eleven sanggup shave dia punya rambut sebab nak menghayati watak Eleven. Nak kata seram, tak adalah seram. Aku yang penakut ni boleh je layan. Haha. Stranger Things ni salah satu drama series kegemaran aku selepas Game of Thrones, Orange is The New Black dan lain-lain. Tak sabar nak tunggu season 2 lak.

Drama Series : Stranger Things.
Rating : 9/10
Background : 80an
Genre : Science Fiction, Horror Fiction, Mystery.
Episode : 1-8

Comments