Hidung sensitif

Assalammualaikum..

Perasan tak blog ni dah lain? Yes, blogger dah ada theme baru. So memandangkan dah bosan dengan theme lama. Aku cuba lah tukar mood dengan menukar theme yang lari dari kebiasaan. Aku malas nak edit buat masa ni. So aku pakai apa yang ada. Bila terlebih rajin baru la aku edit. Masa ni aku terlebih malas. Haha. 


        


So back to title. Siapa ada masalah macam aku ni? Hidung sensitif. Hidung sensitif terhadap bau. Benda yang semua orang tak boleh bau, kau boleh bau. Kekadang boleh tahu bau apa. Sejak menjak ni, hidung aku jadi makin sensitif. Pening ok. Sebab bau ni effect dia sampai aku boleh pening.

Mak aku pon jenis hidung sensitif. Tapi aku tak sangka turun ke aku. Sebab kalau mak aku bau something. Aku tak bau. Mak aku boleh tahu ko tak buang sampah lagi walaupun mak aku dalam bilik tidur. Selalu aku main-mainkan mak aku bab bau sensitif ni. Now this is my turn, rasa apa mak aku rasa. Hahaha.

Tapi sejak menjak ni hidung aku jadi sangat sensitif, Contoh kat rumah aku ni. Rumah aku tak ada lah besar. Biasa je. Tapi kalau pagi aku bukak pintu bilik mesti aku pening sebab bau tong sampah. And tong sampah tu, tong sampah jenis bertutup. Husband aku tak bau apa. Tapi aku bau. Sampai aku pening ok. Kalau aku tidur. Aku boleh bangun tidur sebab bau saja. Azabnye.

Pernah sekali aku tak ada kat rumah seminggu. Husband aku jaga rumah lah. Balik je rumah. Sampai pintu masuk. Aku dah detect bau masam. Macam biasa husband aku tak bau apa. Aku bau masam macam bau buah. Tanya husband ada beli buah ke? Dia jawab. Macamana tahu? Dia tak beli tapi kawan dia kasi buah mangga. Baru dia teringat buah mangga dia peram dah terlebih masak.

Kalau kat rumah ok la kan. Tapi masalahnye, kalau dekat luar aku boleh bau segala macam. Pening ok. Lagi-lagi rumah orang. Menangis tahu. Hidung aku terlampau sensitif sampai aku pening tahap migrain ok. Kekadang aku boleh tahan. Kekadang tak. Aku selalu juga tanya adik beradik aku, dorang bau tak. Jawapan yang selalu aku terima tak bau. 

Husband aku panggil aku hidung anjing. Haha. Sebab aku selalu dapat detect bau dan bau tu bau apa. Orang selalu assume aku mengada-ada sebab bau busuk kan. Tapi benda ni, orang tak bau sangat, Tapi kat hidung aku bau 5 kali kuat baunya. Kalau bau wangi tak apa lah kan. Kalau bau tak menyenangkan, effectnya buat aku pening. 

So aku rasa bukan aku sorang je ada masalah ni. Sebab mak aku pon macam aku. Boleh control lagi masalah hidung sensitif ni. Cuma pening tu kadang-kadang je. Hope hidung aku tak makin sensitif. Tapi bersyukur lah kan sebab boleh bau kan. Salah satu nikmat la tu kan?



Comments