Pengalaman tampal dan scaling gigi di klinik kerajaan.

March 23, 2018

Assalammualaikum,



Ini adalah first time aku tampal dan scaling gigi kat klinik kerajaan. Sebelum ni di klinik swasta. Itu pun dah lama sangat aku tak pergi check gigi. Bila dah sakit barulah teringat nak pergi.

Scaling tu dah lama tak buat. And ayah aku pun dah banyak kali suggest buat kat klinik kerajaan sebab senang dan dekat jugak dengan rumah parents aku. Tapi duk tangguh-tangguh sampai la gigi berlubang aku start sakit. Sebelum ni dah tampal tapi terbuka balik. dan gigi tu dah start ngilu.

Masa tu ayah aku ada checkup dengan pakar kat klinik kerajaan. So aku decide pergi sekali dah alang-alang kan. Klinik kerajaan yang aku pergi ni besar dan ada klinik pergigian sekali. Aku pun pergi time lunch. Klinik tutup waktu makan tengahari. So, kena tunggu dorang buka pintu pukul 2 petang.

Walaupun aku sampai awal, still dah ada orang beratur dekat pintu. Tak ramai la. Adalah dalam 3,4 orang. Bila pintu dibuka je orang start masukkan kad pengenalan dalam kotak. Lepas tu abang di kaunter akan panggil dan tanya pernah datang tak sebelum ni. Kalau tak pernah datang kena la isi borang. Lepas tu baru dapat nombor.


Tak lama pun tunggu. Walaupun orang dah start ramai. Di sebabkan klinik ni besar, so banyak bilik doktor. Adalah dalam 10 minit dah dipanggil masuk. Bila first time doktor akan check la gigi mana yang rosak atau yang perlu dibersihkan. Lepas check doktor akan tanya apa masalah. Aku cakap la nak tampal dan scaling. Doktor suggest buat satu dulu. Scaling buat next time. Aku pilih la tampal dulu.

Tampal bagi aku tak sakit langsung. Tapi disebabkan gigi aku ngilu giler. Doktor terpaksa bagi injection. Dua kali. Jujur aku cakap. Aku tak rasa sakit pun. Aku ada pengalaman dengan klinik swasta cabut gigi. Masa bius sakit giler. Bila doktor ni bius, aku tak rasa apa-apa. Cuma aku dapat rasa lah ada benda masuk kat gusi tu. Sampai aku tanya dalam hati doktor ni dah bius belum. Alih-alih hilang dah ngilu dan bibir dah start rasa mengelebeh. Haha. Dan doktor start la tampal.

Doktor yang buat pun muda dan lemah lembut orangnya. Peramah dan jawab segala persoalan aku tentang gigi. Settle tampal. Doktor akan bagi kad dan harga yang perlu dibayar di kaunter. Bayaran yang aku kena hanya lah RM3 untuk tampal gigi.

Second time aku pergi dengan husband di klinik kerajaan yang sama. Aku pergi isnin waktu tengahari. 1.30pm aku dah terpacak kat klinik. Haha. Itupun ada juga orang dalam klinik tapi pintu dikunci. Maybe sesi pagi punya appointment tak settle lagi. Aku elakkan pergi waktu pagi. Sebab orang ramai waktu pagi dan lagi-lagi hari isnin. Ni mak aku cakap lah sebab mak aku selalu teman ayah aku buat checkup.

Masa buat scaling kali. Doktor hanya sorang. Sebab doktor haritu semua kena pergi meeting. Doktor tu pulak doktor first day ditugaskan di klinik tu. Walaupun aku awal, ada dua orang lagi di depan aku tengah tunggu giliran. Tapi cepat jugaklah tak sampai 20 minit pun, dah nombor aku dipanggil masuk. Doktor tanya nak buat apa. Cakap lah scaling. Dan dia akan tanya pernah buat atau tidak. Pernah. Tapi dah lama tak buat. Tak lama pun buat. 15 minit dah settle. Bila buat scaling ni biasa lah ngilu sikit. Tak ada rasa sakit pun. Doktor tu pun buat cepat. Alih alih dah settle. Cuma gusi aku berdarah banyak lah. Doktor suruh kumur-kumur. Lepas tu dia bagi kad and suruh bayar kaunter. Doktor tu pun aku tengok dia penat gile. Sebab dia sorang je doktor. Orang kat luar ramai. Tapi still peramah dan suruh datang lagi selepas 6 bulan untuk check up dan scaling. Bayaran scaling adalah RM3.

So aku akan datang lagi ke klinik pergigian kerajaan? Yes, aku akan datang lagi sebab service bagus, harga murah dan aku puas hati la. Kalau pergi swasta berganda-ganda harga. Tapi tak semua klinik pergigian kerajaan buka tiap-tiap hari. Bergantung di mana klinik tu. Macam rumah aku kat Sepang tu, klinik pergigian kerajaan buka hanya hari isnin dan jumaat saja. Sebab kecik je klinik dia. Macam kat rumah parents aku dari isnin sehingga jumaat. Walaupun ramai orang. Tapi waktu menunggu tak lama bagi aku. Ini Klinik Kerajaan dekat rumah parents aku la. Kat tempat lain tak tahu lah. Tapi kalau tak pergi tak akan tahu la kan macamana keadaannya.

Macam aku sebelum ni ingat check gigi kat klinik kerajaan sakit dan lama. Sekali pergi terus berubah persepsi aku. Yelah kalau tak cuba, tak tahu kan. So, inilah pengalaman aku buat checkup gigi di klinik kerajaan. Semoga membantu sedikit sebanyak. 

Sekian terima kasih. Assalammualaikum.

Update 15/03/2019
Ok aku dapat banyak soalan. Maaf la siapa comment aku baru balas sebab aku tak perasan ada comment. Sorry banyak-banyak.

1. Kebanyakan soalan yang aku dapat klinik mana aku pergi? Aku pergi klinik kerajaan yang berdekatan dengan rumah sewa aku (Sepang) dan rumah mak aku.(Melaka) (IC aku guna alamat rumah mak aku.) Aku cadangkan pergi klinik kerajaan berdekatan dengan rumah yang kau tinggal. Sebab kalau kau sesuka hati pergi klinik kerajaan yang bukan dekat tempat kau tinggal nanti dorang akan soal kau. Nape tak pergi kat klinik berdekatan dengan rumah. Dan dorang akan suruh kau pergi klinik yang berdekatan dengan rumah kau tinggal/menyewa. 

Macam kes aku, aku pergi dua tempat satu Sepang dan satu lagi di Melaka. Aku banyak habiskan masa kat dua-dua tempat ni. Kalau di Sepang aku letak alamat rumah aku duduk di Sepang. So aku pergi Klinik yang berdekatan dengan rumah aku. Kalau di Melaka aku guna alamat rumah mak aku. (IC aku alamat rumah mak aku) dan aku pergi ke klinik yang berdekatan dengan alamat rumah mak aku. Tak boleh sesuka hati nak pergi klinik kerajaan yang bukan dalam kawasan tempat tinggal kita. ha gitu. Sebab dorang simpan rekod kita. Kalau datang balik dorang akan cari balik rekod lama kita tu. Tu sebab masa daftar dorang akan tanya "pernah pergi sini tak?" sebab kalau pernah pergi dorang akan cari rekod lama ko balik. Rekod kebiasaan dia akan simpan mengikut kawasan. Contoh ko duduk Taman Tangga Batu. Dia akan cari rekod yg dia simpan itu mengikut kawasan. Tu sebab dia akan tanya ko duduk mana. Faham. Hehe.

2. Untuk first timer, selalunya doktor akan check keseluruhan gigi. Nanti dia akan bagitahu lah masalah masalah gigi. Kena tampal ke, kena scaling ke, kena cabut ke. Doktor akan cakap saya tampal ok boleh. Dia akan tanya korang dulu boleh ke tak tampal ke apa.  Masa tu tanya la doktor masalah-masalah korang. Nanti dorang suggestlah buat apa. Tak payah takut nak tanya. Tanya je. Harga pon tak payah segan nak tanya. Doktor ok je. Masa aku buat, aku bantai je tanya soalan. Tapi pasal gigi lah. Ko jangan tanya benda lain lak. Haha. Harga klinik kerajaan murah. Sebelum dia buat apa2 korang tanyalah doktor. Takut kena bayar mahalkan. Tanya dulu.


3. Setiap Klinik kerajaan berbeza-beza layanan dia. To be honest aku pergi Sepang dan Melaka dua-dua ok. Layanan ok. Cuma ada servis lambat atau cepat. Nasib. Setakat ni aku pergi scaling setiap 6 bulan sekali ok je. Cuma ada je aku pernah dapat doktor ganas. Tapi sekali jelah lepas tu tak ada. Haha. Tapi bagi aku, kalau nak layanan first class pergi swasta. Kalau rasa membazir boleh dapatkan murah pergi kerajaan. Layanan pun ok. Macam aku cakap. Pergi dulu. Kalau tak cuba. Tak tahu. Pengalaman berbeza-beza. Ni pengalaman aku. Harap membantu.

Ok dah. Aku jarang log in blog guna laptop/pc. Kalau guna app blogger kat hp pon comment aku tak keluar. Tu sebab aku tak perasan ada comment. Sorry kalau aku balas lambat.




You Might Also Like

27 comments

  1. Assalamualaikum, nak tanya biasa situ ada buat rawatan untuk orang yang gigi tak teratur tak? sebabnya
    taknak pakai braces hehe terimakasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumussalam, maaf lambat reply, itu saya tak pasti. Lebih baik pergi klinik kerajaan yang berdekatan dengan rumah en/cik. Biasa dorang akan checkup dulu gigi kita dulu. Nanti doc akan suggest kita buat apa. Masa itu boleh je tanya doc.

      Delete
  2. Tapi nak tunggu turn memang Lambat . 18.7.2018.. Datang 30.8.18 pulak baru.. Service pulak.. Alasan composite tampal xde..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf lambat reply. Yeke. Mungkin benda tu kena order dulu la kot. Tapi bergantung juga tempat. Ada klinik laju je servis. hehe

      Delete
  3. Salam. tumpang tanya, tampal gigi tu tampal gigi lubang or tampal gigi jarang? klinik kerajaan ada buat tampal gigi depan yang jarang tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam, Tampal gigi lubang. Itu saya tak pasti. Saya cadangkan pergi je klinik kerajaan. Selalunya dioarang akan buat checkup dulu. Masa tu boleh tanya doktor.

      Delete
  4. Hi, dekat mana sis wat scalling tu? Klinik ye dmana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klinik Tanjong Kling Melaka. Selalunya klinik kerajaan dia akan suggest pergi kat klinik yang berdekatan dengan alamat rumah yang kita tinggal.

      Delete
  5. Replies
    1. Klinik Tanjong Kling Melaka. Selalunya klinik kerajaan dia akan suggest pergi kat klinik yang berdekatan dengan alamat rumah yang kita tinggal.

      Delete
  6. Scaling gigi tu yg cuci gigi kan??memang RM3 ye?

    ReplyDelete
  7. Should try soon. Haha

    ReplyDelete
  8. Harga tampalan yg Rm3 tu utk satu batang gigi ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu saya tidak pasti. Sebab saya tampal untuk satu batang sahaja. Klinik kerajaan murah saje. :)

      Delete
  9. Tampalan yg Rm3 tu.. Utk satu batang gigi ke sis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu saya tidak pasti. Sebab saya tampal untuk satu batang sahaja. Klinik kerajaan murah saje. :)

      Delete
  10. teratas bila search tampal gigi murah

    ReplyDelete
  11. kene buat appointment dulu tak awk sebelum buat rawatan tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak. Datang saja. Tapi pastikan Klinik Kerajaan yg awak pergi buka. Sesetengah tempat buka hanya hari tertentu.

      Delete
  12. So klinik pergigian kat sepang tu bukak isnin n jumaat. Awak pergi hari ape yg tak ramai org tu?

    ReplyDelete
  13. salam. boleh tau buat dkt klinik kerajaan yg mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam, Klinik kerajaan yang sy pergi berdekatan dengan alamat rumah mak sy. Sebab alamat ic saya alamat rumah mak sy. Selalunya masa daftar dorang akan tengok kawasan mana kita duduk. Kalau kita tak menetap kawasan tu, dorang akan suggest kita pergi klinik berdekatan dengan rumah/rumah sewa kita.

      Delete
  14. boleh tak nak tahu sepang tuh dekta area mana

    ReplyDelete
  15. kat mana tuh ? area sepang kat mana

    ReplyDelete

Popular Posts