Pengalaman tampal dan scaling gigi di klinik kerajaan.

March 23, 2018

Assalammualaikum,



Ini adalah first time aku tampal dan scaling gigi kat klinik kerajaan. Sebelum ni di klinik swasta. Itu pun dah lama sangat aku tak pergi check gigi. Bila dah sakit barulah teringat nak pergi.

Scaling tu dah lama tak buat. And ayah aku pun dah banyak kali suggest buat kat klinik kerajaan sebab senang dan dekat jugak dengan rumah parents aku. Tapi duk tangguh-tangguh sampai la gigi berlubang aku start sakit. Sebelum ni dah tampal tapi terbuka balik. dan gigi tu dah start ngilu.

Masa tu ayah aku ada checkup dengan pakar kat klinik kerajaan. So aku decide pergi sekali dah alang-alang kan. Klinik kerajaan yang aku pergi ni besar dan ada klinik pergigian sekali. Aku pun pergi time lunch. Klinik tutup waktu makan tengahari. So, kena tunggu dorang buka pintu pukul 2 petang.

Walaupun aku sampai awal, still dah ada orang beratur dekat pintu. Tak ramai la. Adalah dalam 3,4 orang. Bila pintu dibuka je orang start masukkan kad pengenalan dalam kotak. Lepas tu abang di kaunter akan panggil dan tanya pernah datang tak sebelum ni. Kalau tak pernah datang kena la isi borang. Lepas tu baru dapat nombor.


Tak lama pun tunggu. Walaupun orang dah start ramai. Di sebabkan klinik ni besar, so banyak bilik doktor. Adalah dalam 10 minit dah dipanggil masuk. Bila first time doktor akan check la gigi mana yang rosak atau yang perlu dibersihkan. Lepas check doktor akan tanya apa masalah. Aku cakap la nak tampal dan scaling. Doktor suggest buat satu dulu. Scaling buat next time. Aku pilih la tampal dulu.

Tampal bagi aku tak sakit langsung. Tapi disebabkan gigi aku ngilu giler. Doktor terpaksa bagi injection. Dua kali. Jujur aku cakap. Aku tak rasa sakit pun. Aku ada pengalaman dengan klinik swasta cabut gigi. Masa bius sakit giler. Bila doktor ni bius, aku tak rasa apa-apa. Cuma aku dapat rasa lah ada benda masuk kat gusi tu. Sampai aku tanya dalam hati doktor ni dah bius belum. Alih-alih hilang dah ngilu dan bibir dah start rasa mengelebeh. Haha. Dan doktor start la tampal.

Doktor yang buat pun muda dan lemah lembut orangnya. Peramah dan jawab segala persoalan aku tentang gigi. Settle tampal. Doktor akan bagi kad dan harga yang perlu dibayar di kaunter. Bayaran yang aku kena hanya lah RM3 untuk tampal gigi.

Second time aku pergi dengan husband di klinik kerajaan yang sama. Aku pergi isnin waktu tengahari. 1.30pm aku dah terpacak kat klinik. Haha. Itupun ada juga orang dalam klinik tapi pintu dikunci. Maybe sesi pagi punya appointment tak settle lagi. Aku elakkan pergi waktu pagi. Sebab orang ramai waktu pagi dan lagi-lagi hari isnin. Ni mak aku cakap lah sebab mak aku selalu teman ayah aku buat checkup.

Masa buat scaling kali. Doktor hanya sorang. Sebab doktor haritu semua kena pergi meeting. Doktor tu pulak doktor first day ditugaskan di klinik tu. Walaupun aku awal, ada dua orang lagi di depan aku tengah tunggu giliran. Tapi cepat jugaklah tak sampai 20 minit pun, dah nombor aku dipanggil masuk. Doktor tanya nak buat apa. Cakap lah scaling. Dan dia akan tanya pernah buat atau tidak. Pernah. Tapi dah lama tak buat. Tak lama pun buat. 15 minit dah settle. Bila buat scaling ni biasa lah ngilu sikit. Tak ada rasa sakit pun. Doktor tu pun buat cepat. Alih alih dah settle. Cuma gusi aku berdarah banyak lah. Doktor suruh kumur-kumur. Lepas tu dia bagi kad and suruh bayar kaunter. Doktor tu pun aku tengok dia penat gile. Sebab dia sorang je doktor. Orang kat luar ramai. Tapi still peramah dan suruh datang lagi selepas 6 bulan untuk check up dan scaling. Bayaran scaling adalah RM3.

So aku akan datang lagi ke klinik pergigian kerajaan? Yes, aku akan datang lagi sebab service bagus, harga murah dan aku puas hati la. Kalau pergi swasta berganda-ganda harga. Tapi tak semua klinik pergigian kerajaan buka tiap-tiap hari. Bergantung di mana klinik tu. Macam rumah aku kat Sepang tu, klinik pergigian kerajaan buka hanya hari isnin dan jumaat saja. Sebab kecik je klinik dia. Macam kat rumah parents aku dari isnin sehingga jumaat. Walaupun ramai orang. Tapi waktu menunggu tak lama bagi aku. Ini Klinik Kerajaan dekat rumah parents aku la. Kat tempat lain tak tahu lah. Tapi kalau tak pergi tak akan tahu la kan macamana keadaannya.

Macam aku sebelum ni ingat check gigi kat klinik kerajaan sakit dan lama. Sekali pergi terus berubah persepsi aku. Yelah kalau tak cuba, tak tahu kan. So, inilah pengalaman aku buat checkup gigi di klinik kerajaan. Semoga membantu sedikit sebanyak. 

Sekian terima kasih. Assalammualaikum.


You Might Also Like

0 comments

Popular Posts