Ini Kisah Pasal Bubu

Masih ingat kah anda dengan kucing ini? Tak ingat? Boleh baca pasal dia di sini dan di sini juga. Oh ye, dia sekarang dah besar. Besar dari segi umur. Tapi badan tetap selim melim walaupun makan3 kali sehari. Itu tak termasuk dengan makanan yang dia dapat daripada hasil megendeng (baca: time aku ngah makan dia pon sibuk nak makan sekali)  dia kat aku. Semua benda dia bantai makan. Harap maklum.



Kucing aku ni bukan jenis kucing yang dibelai-belai macam kucing lain. Jenis aku main lepas je dia merayau ikut suka hati. Sebab kucing jenis ni jarang diambil orang. Ya, aku ada pengalaman kebanyakan kucing aku yang berbulu lebat dulu asyik dirembat orang. Last family aku bela kucing campuran Parsi adalah kucing aku yang mati tahun lepas. (Hingga sekarang aku teringat dia). Kucing aku yang baru ni pun kucing biasa. Dia datang menyerah diri je kat umah aku. Dia kecik lagi. Maybe terpisah dengan mak dia. So sekarang, inilah wajah  latest dia. (Pergh, kelas kau Bubu (nama dia) siap ada gambar latest lagi)

Kucing yang tersangat manja tetapi jenis penakut. Aku pun tak tahu lah pasai apa dia penakut sangat. Mungkin badan dia kecik kot. Asyik kena terkam ngan kucing-kucing area umah aku je. Balik rumah mesti luka. Tak luka. Tak sah lah aku cakap. Lagi satu dia punya penakut. Panjat bumbung tak reti nak turun. Pastu main jenguk-jenguk aku kat dapur dari atas siling. Cun-cun je dia kuar kepala kat siling yang pecah sebab musang pandan mengamuk kat umah aku. Haha. Dia jenguk aku time aku kat dapur kul 2 3 pagi. Dah satu hal aku nak pi carik tangga dan memanjat malam-malam.



Dia panjat bumbung pun sebab dia nak tido dalam rumah. Sejak dia wat hal asyik panjat bumbung dan satu hal asyik nak panjat bumbung kasi dia turun. Family aku bagi dia masuk tito dalam rumah. Sebelum ne dia buat hal kencing merata-rata. Bila dah masuk pandai lak kau behave ye. 



Memandang aku je rajin layan dia. Dia agak manja dan hanya tidur dalam bilik aku je. Jadi anak dara lah dia. Kalau dia masuk rumah dia tak tuju mana-mana dah. Dia akan tuju ke arah bilik aku je. Dia akan keluar bilik kalau aku keluar bilik sahaja. Ne yang aku tak faham perangai dia. Walaupun tengah malam dia tengah syok tidur aku pergi tandas. Dia boleh bangun ikut aku dan duduk depan tandas sampai aku keluar tandas. Dan perangai aku suka memasak tengah-tengah malam. Ya, dia akan teman aku sampai aku habis memasak dan makan. Dan kadang-kadang aku tengok tv pun tengah-tengah malam dia akan duk sama-sama walaupun dia ngantuk. Setia dia ne walaupun penakot ya rabbi. Hahaha.






Gambar time dia tido. Ikut suka hati dia tidur nak tidur mana. Sebenarnya, aku nak mengemas barang aku nak bawak g Shah Alam hari itu. Tapi dia sesaja je landing tidur atas fail-fail aku. Mula-mula duk golek. Last-last tidur. Aku malas nak layan aku kemas barang aku lain. kang aku mengemas gak. Calar balau tangan aku. 


Ni cara posing dia tidur dengan aku. Ya, ikut sedap dia je nak tidur gaya apa. Tapi serius time ni dia memang peluk aku. Bila aku nak tarik dia sedar dia akan gigit tangan aku tanda marah. Bukan kemam tangan aku ok. Gigit betul-betul punya. Hahaha.


BTW, beberapa hari lepas kaki dia patah. Aku pun tak tahu macamana kaki dia boleh patah. Maybe ada orang langgar tak pun bergaduh. So, dia jalan terhencut-hencut dah. Kaki berbalut pun dia duk tarik-tarik sampai tercabut. Degil dia ni. (macam tuan dia) Hahaha. Walaupun terhencut-hencut jalan aku keluar bilik g memana pun dia akan ikut. Last-last aku dukung dia. Hahaha.  Aku kata dia manja. Tapi mak aku kata dia gatal. Hahaha. 



Kucing aku ni aku tak tahu kenapa. Bila aku buat kerja kat kat laptop aku. Dia dengan selamba jalan-jalan atas keyboard. Kalau aku buat tak tahu dia akan baring atas tangan aku yang pegang mouse Maksudnya itu, dia suruh aku berhenti buat kerja dan masuk tidur. Selagi aku tak tidur dia akan buat benda yang sama sampai aku give up.



Oh lupa, kucing aku makan friskies dan nasi campur ikan. Kalau abang aku buatkan dia nasi campur ikan. Abang aku letak kicap. Abang aku cakap biar ada perasa sikit. Sedap sikit Bubu makan. Motip?? Hahaha. Tak paham aku. =.="



p/s: Aku sampai sekarang rindukan kucing lama aku Era tu. Even dah berbulan dia tinggalkan aku. Kehadiran Bubu ni aku rasa sebagai tempat aku hilangkan kerinduan aku kat kucing aku dulu tu walaupun berbeza perangai. Walaupun Bubu ne perangai cam haram. Tapi tetap sayang. Hihihi

Comments

  1. rindu kat era... ingt time tido uma ko, era asyik masuk bilik je..hihi-sal-

    ReplyDelete
  2. Tau xpe.. dgn dia pun tido sekali.. hahaha.. rindu masa tu.. Kita berbual gila-gila kan.. hihihi

    ReplyDelete
  3. Berbual gila2, tido pun gila2, bangun xsedar kul berapa.hahaha

    ReplyDelete
  4. hahaha.. tauxpe... best bilik aku gelap.. siang pon xsedar dah.. Hihihi

    ReplyDelete

Post a Comment